Uendelig krig?

Uendelig krig?

– Danmark, samtænkning og stabilisering af globale konflikter

Af

Sten Rynning (red.) , Anders Wivel (red.) , Henrik Ø. Breitenbauch

Pris

325 kr

Om bogen

Det er snart tyve år siden Osama bin Laden erklærede krig mod USA og Vesten fra sit eksil i Afghanistan. Selvom kampen mod den internationale voldelige ekstremisme har skiftet både tempo, omfang og karakter undervejs, så går der en lige linje fra krigserklæringen i 1996 til attentatet på satireavisen Charlie Hebdo i 2015 og massakren af skolepiger i Peshawar i 2014. For at imødegå terrorisme og skabe grundlag for fredelig udvikling har verdenssamfundets aktører i den mellemliggende periode forsøgt at udvikle evnen til at stabilisere konfliktramte stater og zoner. Det er ikke en nem opgave.

I bogen undersøges, hvordan og hvad danske og internationale aktører har lært om disse komplekse indsatser imellem krig og fred. Læringskurven i forhold til stabilisering og civil-militær samtænkning har været stejl siden begyndelsen af de omfattende missioner i Afghanistan og Irak. Fokus er derfor skiftet fra post-konflikt-stabilisering til forebyggende og indirekte indsatser. Appetitten på indsatser med store vestlige landstyrker er svundet ind til fordel for en model med specialstyrker, droner og støtte til lokale styrker og regionale aktører. Men pendulet kan svinge tilbage, ikke mindst fordi der er konfl ikter og borgerkrige i en stor bue rundt om Europa fra Ukraine til Vestafrika. Stabilisering gennem samtænkte indsatser er derfor en langsigtet udfordring for dansk og international sikkerheds-, forsvars- og udviklingspolitik. Med en fremadrettet analyse af de sidste 15 års erfaringer bidrager Uendelig krig? til en forståelse af de problemer og udfordringer Danmark og verdenssamfundet står overfor i relation til global konfliktløsning og stabilisering.
 

Udgave:

1

Udgivelsesdato:

23.04.2015

Sider:

254

ISBN:

9788757434118

”Ambitiøs bog forklarer, hvordan kombinationen af militær magt og økonomiske, diplomatiske og humanitære tiltag kan forbedre chancerne for at vinde freden efter krig. Hvis man gerne vil blive klog på de danske indsatser i Irak og Afghanistan er denne bog et must. Den giver et indblik i, hvad der skete på alle niveauer fra København til krigszonerne. Man vil med garanti lære mere af denne bog, end af den Irakkommission og de Afghanistanevalueringer, der er blevet iværksat fra politisk hold.”

- Peter Viggo Jakobsen, Atlas Magasin
 

”Særlig ros skal tilkomme for at tage fat på nogle af de rigtig svære begreber, nemlig hvordan CIMIC, samtænkning og stabilisering egentlig adskiller sig, og hvor meget forvirring om begrebet der egentlig er at spore igennem hele perioden, og hvordan det forstås forskelligt, afhængigt af hvilket niveau man befinder sig på. Breitenbauchs konklusioner og anbefalinger til sidst i bogen, er klare og efter min vurdering rigtige. Stabilisering og samtænkning er kommet for at blive, og vi bør ikke glemme det som vi ikke har lært i Afghanistan og Irak, for vi får brug for det igen de næste årtier, konkluderer han.”
- Niels Klingenberg Vistisen, Krigsvidenskab.dk